Lastikler arabaların en önemli parçalarındandır. Aracın tüm yükünü taşıyan ve aracın hareket etmesini sağlayan en önemli parça lastiklerdir. Bu nedenle lastiklerin bakım ve kontrollerinin düzenli ve doğru yapılması çok önemlidir.
Doğru lastik seçiminde mevsim şartları, arazi, ortalama sürüş süreniz gibi faktörler lastiğinizin sağlığı için oldukça önemlidir. Gelin bu faktörleri daha detaylı inceleyelim;
Lastiğin Orijinal Olması
Lastiğin orijinal olması Haskar Lastik için en önemli faktördür. Piyasada çok fazla lastik satışı yapılmaktadır. Günümüzde e-ticaret sitelerinin hızla artmasıyla ürünlerin orijinal olup olmadığı konusunda çok fazla tedirginlik yaşamaktayız. Özellikle yolcuların güvenliği ön planda olduğundan lastiklerin orijinal olması son derece önemlidir. Lastik seçiminde doğru karar, Haskar diyerek sizlerin güvenliliğini en üstte tutarak dünyanın en iyi lastik üreticilerini sizlerle buluşturuyoruz.
Mevsime Uygun Lastik Kullanmak?
Bir aracın en önemli parçası olan oto lastik mevsim şartlarına göre değiştirilmelidir. Dünya üzerinde iklim her bölgede farklılık göstermektedir. Lastiklerin malzemesi, üzerinde yer alan desenler ve dişlerin yapısı değişiklik gösterir. Mevsimine uygun tekerlek seçimi lastiğin ömrünü uzatacak, yakıt tüketimini minimuma indirecektir. Ayrıca doğru lastik seçimi sürüş güvenliğini arttırır, sürüş sistemlerinin zarar görmesini önler. Dört mevsim lastik, yaz lastiği, kış lastiği mevsimine uygun olarak tercih edilmelidir. Yaz aylarında zemin sıcak olacağından kış lastiği uygun olmamaktadır. Aksi durumda lastiği eritebilir. Mevsimine özel lastik tercih edilmediğinde sürüş güvenliği azalır. Yakıt tüketimi artar.
Araca özel lastik seçimi
Lastik seçiminde en önemli husus lastiğin boyutudur. Yanlış ebatta tekerlek seçimi yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Sürüş güvenliğini azaltır. Fren mesafesine olumsuz etki yaratabilir.
Periyodik Lastik Bakımı
Periyodik bakım bir diğer önemli unsurlardandır. Bakımı yapılmayan araç ile trafiğe çıkmak oldukça riskli ve tehlikelidir. Lastik bakımı düzenli yapılmayan araçların lastikleri zaman içerisinde kahverengileşerek, daha çabuk yıpranır, işlevini yerine getiremez. Lastiğinizi günlük olarak kontrol etmeniz önerilir. Lastik basıncında azalma olup olmadığı, yabancı bir maddenin sıkışıp sıkışmadığı, lastikte hasar olup olmadığının kontrolü günlük olarak yapıldığında yolculuğunuzu güvenli hale getirecektir. Düzenli lastik bakımı ile oluşabilecek olumsuz durumlar ön görülebilir ve önlem alınabilir.
Periyodik lastik bakımı yaparken nelere dikkat edilmelidir?
- Lastik bakımının takım halinde yapılması önerilir. Eğer lastik değiştirilecekse tek lastiği değiştirmek yeterli olmayacaktır. Aksi durumda dengesiz sürüş ve yol tutuşu, kızaklama sorunu, frenleme sorunu, ABS ve ESP sistemlerinde bozukluklar gibi birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
- Lastik basınçlarının sık sık kontrol edilmesi. Her aracın lastik basıncı modeline göre değişiklik göstermektedir. Aracın kullanım kılavuzunda kaç bar olması gerektiği belirtilmiştir.
- Rot ve balans ayarlarının yapılması gerekmektedir.
- Lastik diş derinliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. 1,6mm ve altında kalan diş derinliğine sahip olan lastiklerin muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir.