Periyodik Lastik Bakımı
Periyodik bakım bir diğer önemli unsurlardandır. Bakımı yapılmayan araç ile trafiğe çıkmak oldukça riskli ve tehlikelidir. Lastik bakımı düzenli yapılmayan araçların lastikleri zaman içerisinde kahverengileşerek, daha çabuk yıpranır, işlevini yerine getiremez. Lastiğinizi günlük olarak kontrol etmeniz önerilir. Lastik basıncında azalma olup olmadığı, yabancı bir maddenin sıkışıp sıkışmadığı, lastikte hasar olup olmadığının kontrolü günlük olarak yapıldığında yolculuğunuzu güvenli hale getirecektir. Düzenli lastik bakımı ile oluşabilecek olumsuz durumlar ön görülebilir ve önlem alınabilir.
Periyodik lastik bakımı yaparken nelere dikkat edilmelidir?
- Lastik bakımının takım halinde yapılması önerilir. Eğer lastik değiştirilecekse tek lastiği değiştirmek yeterli olmayacaktır. Aksi durumda dengesiz sürüş ve yol tutuşu, kızaklama sorunu, frenleme sorunu, ABS ve ESP sistemlerinde bozukluklar gibi birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
- Lastik basınçlarının sık sık kontrol edilmesi. Her aracın lastik basıncı modeline göre değişiklik göstermektedir. Aracın kullanım kılavuzunda kaç bar olması gerektiği belirtilmiştir.
- Rot ve balans ayarlarının yapılması gerekmektedir.
- Lastik diş derinliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. 1,6mm ve altında kalan diş derinliğine sahip olan lastiklerin muhakkak değiştirilmesi gerekmektedir.
Lastik Ömrü Ne Kadar?
Lastik ömrü, genel olarak 5 yıldır. Bu durum kullanım, arazi gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Lastikler fazla kullanıldığında daha çabuk yıpranır. Özellikle uzun süre kullanılan araçların tekerleklerinin az kullananlara oranla daha çok yıprandığı görülmektedir. Aynı zamanda kullanılmayan, muhafaza edilen lastiklerin de bir ömrü vardır. İyi koşullarda muhafaza edilen lastiklerin daha uzun vadede kullanılabildiği gözlemlenmektedir.
Lastik kullanımı bulunan iklime, mevsime, araziye göre değişkenlik göstermektedir.